IMG 4430 scaled | Domestic Science
  • Set
    3.075

Hvad er en krustade egentlig?

Jamen en sprød vaffel, som kan minde om en miniature tartelet. Men det er en vaffeldej.

Jeg havde faktisk lidt svært ved at finde en kategori, hvor krustaden skulle placeres på hjemmesiden…

Måske under kategorien “Mega-fizz-ting-som-kan-anvendes-til-alle-mulige-retter”. For det er egentlig det, jeg tænker om krustaden. Den har sindsyg mange muligheder. Jeg bruger den oftest som en snack, forret eller en dessert.

Opskriften røg også lige ind under “Gadgets”, da et krustadejern er fedt at have. De er lidt pebret, og man bruger dem måske ikke så tit. Men når du gør, er det fedt! Krustadejernet er helt klart til gourmanden, som ikke vil gå ned på udstyr;-)

IMG 4430 | Domestic Science
Krustadejernet. En ordentlig bandit af støbejern. Man kan også få disse banditter som dobbeltjern. Så kan du laver krustader lidt hurtigere.

 

Det der er så fedt ved krustaden er, at du kan variere brugen af den på så mange måder. Det er bare et sprøgsmål om fyldet – så skal krustaden nok sørge for sprødheden.

Krustade | Domestic Science

Krustade

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 40 minutter
Retter Appetizer, Madlavning, Snack
Køkken Fransk
Antal 20 styks

Værktøj

  • 1 Krustadejern

Ingredienser
  

  • 100 g hvedemel
  • 2 æg
  • 1 dl øl
  • 1 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 1 litter smagsneutral eller fritureolie til fritering

Sådan gør du
 

  • Kom øl og vand i en skål. Pisk de resterende ingredienser i væsken. Vi vil gerne ramme en konsistens, som minder om en pandekagedej.
  • Film over skålen og lad den hvile i køleskabet i en halv times tid.
  • Varm olien op med krustadejernet i, således jernet bliver varmt. Temperaturen på olien skal være ca. 180 grader.
  • Kom dejen op i et glas eller en bøtte, hvor du kan dyppe krustadejernet i.
  • Dyp det varm jern i glasset, således det når næsten op til kanten af jernet og tæl til fem. Dejen sætter sig nu fast til det varme jern.
  • Lad dejen dryppe af over glasset, inden du sænker det i olien.
  • Krustaden er færdig, når den er gylden og sprød.
  • Fisk krustaden op ad olien, dryp godt af og fri af olie og vend den på hovedet på et stykke køkkenrulle. Køkkenrullen suger evt. overskydende olie, hvilket gør at krustaden ikke bliver blød.

Tip til opskriften

Når du først er ved at have styr på brugen af jernet, kan du med fordel skubbe krustaden af selve jernet og påbegynde den næste krustade. Så “svømmer” og tilbereder krustaden i olien, mens du laver flere = spare tid.  

Når krustaden er stegt færdig, skal den pilles af jernet. Det kan drille en smule i starten. Men bare rolig. Efter at have lavet et par stykker, kommer rutinen og håndelaget. Du kan løsne krustaden ved hjælp af en tandstik eller en kødnål.

Stil dine færdige krustade på fedtsugende papir.

Herfra kan du knalde alverdens fyld i dine krustader. Det er et spørgsmål om fantasi. Det kunne være en omgang hønse i asparges. Så har du en miniature tartelet. Af favoritter har jeg en fortolkning af fish n´chips, som jeg lavede som en snack til nytårsaften 2020. Eller en røget hellefisk på en estragonemulsion i krustaden. Bare umme…

IMG 4313 | Domestic Science
Nytårskrustaden, som fik et twist af fish n´chips.
Krustade | Domestic Science
Krustade med syltet agurker.

 

Krustade 3 | Domestic Science
Krustade fortolket som en Cæsar salat. Parmesan mayonnaise, kylling, bacon i en spinatkrustade.

 

Krustade 4 | Domestic Science
Lakserillette i en Buñuelos rosette-krustade med kaviar på toppen. Buñuelos er en anden form, men opskriften den samme.

 

Krustade 5 | Domestic Science
Franske ærter i en krustade med flat top hoved på krustadejernet. Dette giver en større krustade med plads til mere fyld.

 

Velbekomme

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide